Zoekmachine optimalisatie en de domeinnaam

Zoals in mijn vorige bericht over het bepalen van je domeinnaam besproken zijn er nog meer punten die een rol spelen bij het bepalen van je domeinnaam. In dit blogbericht zal ik het gedeelte van de zoekmachine optimalisatie in combinatie met de domeinnaam behandelen. Google en de andere zoekmachines kijken in de domeinnaam welke zoekwoorden daar in terugkomen.

Zoekwoord in de domeinnaam

Het opnemen van belangrijke zoekwoorden in de domeinnaam zelf kan dus al meewerken in het beter vindbaar worden in de zoekmachines. Het is alleen wel belangrijk om te onthouden dat het opnemen van een belangrijk zoekwoord in de domeinnaam ook niet boven alles mag gaan.

Zoekmachines en dan vooral Google, zijn namelijk minder waarde zijn gaan hechten aan deze factor. Op het moment wordt ook gesuggereerd dat dit nog minder belangrijk wordt, zie ook het volgende bericht over een test op de volgende Google update op Moz.com. Google zal dus waarschijnlijk nog meer waarde gaan hechten aan de inhoud van je website. Om een voorbeeld te geven, zoek je in Google op de zoekterm “Kleding kopen”, dan zal je zien dat de domeinnaam die exact overeenkomt met het zoekwoord pas op de 7e positie staat. Op de eerste 6 posities staan domeinen waarin het zoekwoord totaal niet voorkomt.

Zoekwoord in domeinnaam

Exact overeenkomstige domeinen

Exact overeenkomstige domeinen oftewel Exact Matching Domains (EMD) zijn domeinnamen die een exacte zoekterm bevat. Deze domeinnamen kunnen goed werken voor het specifieke woord in de domeinnaam. In het voorbeeld van “Kleding kopen” zal de website met als domein www.kledingkopen.nl dus het beste werken. Let er hierbij wel op dat dit alleen werkt met domeinextensies welke geregeld in je regio worden gebruikt, een EMD met de domeinextensie .jp (Japan) zal niet veel uithalen in de Nederlandse zoekresultaten.

Wil je een zoekwoord opnemen in de domeinnaam dan is het wel belangrijk om te weten hoe vaak er paar maand op gezocht wordt. Met behulp van de Keyword planner kan je bekijken hoeveel er gemiddeld elke maand op bepaalde woorden in Google gezocht wordt. Over het gebruik van de zoekwoord planner later meer.

Hieronder nog een paar tips voor het bepalen van je domeinnaam

Naamsbekendheid
Als je al een (bekend) merk / bedrijfsnaam hebt dan is het beter die te gebruiken en zo naamsbekendheid te creëren. Zijn mensen al bekend met je merk / bedrijfsnaam dan zullen ze deze natuurlijk ook als eerste in de zoekmachines gebruiken om je website te vinden. Heb je dan gekozen voor een domeinnaam waar je merk / bedrijfsnaam niet in terug komt dan is de kans ook nog eens aanwezig dat je (potentiële) klant naar je concurrent gaat. Je kan soms ook nog wel eens in je domeinnaam zowel je merk / bedrijfsnaam en een zoekwoord gebruiken.

Een korte krachtige domeinnaam is vaak beter
Zoekmachines geven de voorkeur aan korte domeinnamen. Tevens zijn korte domeinnamen natuurlijk makkelijker voor mensen te onthouden.

Makkelijk te onthouden
Iemand zal je website makkelijker onthouden als je een domeinnaam hebt welke mensen makkelijk kunnen onthouden. Als je dus niet je merk / bedrijfsnaam gaat gebruiken, kijk dan wel naar al reeds bestaande woorden.

Makkelijk te schrijven
Heb je een domeinnaam waar je makkelijk een spelfout kan maken dan kan het zijn dat mensen bij het intikken in de adresbalk niet op je website uitkomen. Ook het gebruiken van koppeltekens / streepjes in de domeinnaam kan er al voor zorgen dat mensen niet op je website komen.

Niet moeilijk uit te spreken
Is je domeinnaam moeilijk uit te spreken dan heb je hetzelfde probleem als bij de vorige 2 punten. Een moeilijk uit te spreken domeinnaam zorgt er voor dat mensen het lastig onthouden. Herinneren ze zich de domeinnaam wel dan is er nog een grote kans dat ze de domeinnaam verkeerd spellen.

Onderscheiden van de concurrentie
Als je een domeinnaam kiest welke teveel lijkt op de domeinnaam van iemand anders kan je onbedoeld potentiële bezoekers naar die website sturen.

Getagd met ,
Geplaatst in Website Domein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*