Dezelfde domeinnamen, maar verschillende domeinextensies

Aangezien er al zoveel domeinen zijn geregistreerd wordt het steeds moeilijker om de domeinnaam vast te leggen die je misschien in gedachte hebt. Gelukkig kunnen domeinextensies dan nog uitkomst bieden. In het eerste blogbericht kon je al een korte introductie lezen over het bepalen van je domeinnaam.

Wat is een domeinextensie?

De domeinextensie is het gedeelte direct achter de domeinnaam. De domeinextensie weergeeft het land waarin of waarop de website zich richt of het soort website. De domeinextensie van deze website is .nl oftewel de land/gebied extensie voor Nederland. Daarnaast heb ik ook de domeinnaam www.websitejournal.nu vastgelegd met daarop 1 pagina met algemene informatie en een link naar deze website.

Land domeinextensie

Land domeinextensies

Heb je een website die zich richt op een bepaald land of een gebied dan is het aan te raden in ieder geval die domeinextensie vast te leggen. Elk land heeft zijn eigen domeinextensie, .de is voor Duitsland, .be is voor België, .co.uk is dan weer het Verenigd Koninkrijk, .cn is die voor China, .us is voor Amerika en ga zo maar door. Bekijk hier de gehele lijst land domeinextensies. In het geval van Amerika wordt echter wel vaak de generieke domeinextensie .com gebruikt in plaats van de land domeinextensie.

 

Generieke domeinextensie .com

Generieke domeinextensies

Naast de land domeinextensies zijn er ook generieke domeinextensies. De bekendste is toch wel .com. Daarnaast zijn er .org voor organisaties (van origine alleen voor niet-commerciële organisaties), .net afgeleid van het woordje ‘netwerk’, .info vooral gelinkt aan informatieve websites, .nu vooral populair omdat er de associatie is met ‘op dit moment’. Er zijn nog een aantal meer, zie daarvoor de lijst generieke domeinextensies op Wikipedia.

 

Welke domeinextensies vastleggen?

Het is altijd aan te raden de domeinextensie van je land vast te leggen in het geval je website zich richt op Nederland en daarnaast ook .com daarnaast eventueel .eu, net of .nu. Vooral uit zakelijk oogpunt voorkom je hiermee dat concurrenten je domeinnaam claimen met een andere extensie. Ook wordt wel eens gezegd dat de .com variant beter scoort in de zoekmachines, als dat al zo is, verwacht ik dat het nihil is. Hetzelfde geldt voor de landextensie, Google.nl zou wel een lichte voorkeur kunnen hebben voor .nl domeinen, maar tegenwoordig gaat het toch allemaal om inhoud en kan een .info net zo goed of beter kunnen scoren in Google.nl als de .nl variant.

Leg alleen niet alle domeinextensies vast. Het vastleggen van andere domeinextensies helpt je ten eerste niet direct bij het hoger komen in de zoekmachines. Daarnaast is het vastleggen van veel domeinen zonder dat je daar iets mee doet ook vrij prijzig.

Nu we eruit zijn wat er allemaal komt kijken bij het bepalen van een domeinnaam en de domeinextensie, gaan we in het volgende blogbericht kijken naar de domeinnaam zelf en de zoekmachine optimalisatie factoren.

Getagd met , ,
Geplaatst in Website Domein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*